skip to Main Content

Ik heb er moeite mee. Loslaten, bedoel ik. Ik heb moeite met het loslaten van mijn verleden. Ik heb geworsteld met mezelf bevrijden van schuldgevoel, schaamte en verdriet. Ik heb geworsteld met mezelf bevrijden van fouten, pijnlijke herinneringen en me zorgen maken over de toekomst.

Het is niet dat ik niet heb geprobeerd. Geloof me, ik heb het vaak, lang en heel hard geprobeerd. Ik heb afscheidsbrieven geschreven, mentaal en energetisch gesneden in lijntjes en ook teruggegaan om de pijn opnieuw te voelen en te ervaren. Ik heb mijn ogen eruit gehuild, er over gepraat en nog meer gepraat en het meegenomen naar mijn meditatiekussen. Alles wat ik heb geprobeerd heeft bijgedragen tot op zekere hoogte, maar niet volledig. De laatste tijd komen er weer bekende thema’s op mijn pad, wat ik soms ervaar als vastzitten. Vastzitten tussen mijn verleden en mijn toekomst in. Een soort van drijfzand zodat je met je benen muurvast in je verleden en je ogen eager gericht zijn op de toekomst. Niet echt een fijne plek om op te bouwen, dat begrijp je.

Het is frustrerend, want ik ben me volledig bewust van het belang van loslaten en doorgaan. Ik weet dat gehechtheid een reden is van lijden. Ik weet dat pijn, woede en wraakgevoelens uit mijn verleden me niet verder helpen. Dat het vasthouden aan het verleden, juist het positieve in de toekomst blokkeert.
Loslaten is essentieel. Maar, het is niet altijd gemakkelijk om de theorie naar de praktijk toe te vertalen. Als jij ook geworsteld hebt met, of aan het worstelen bent met je verleden dan begrijp je dat als geen ander. Daarom heb ik deze aanpak geschreven voor jou, omdat het mij geholpen heeft en nog altijd helpt.

Waarom is loslaten moeilijk?working-on

Allereerst; alles is energie. Onze gedachten en gevoelens zenden trillingen uit, deze sturen we de wereld in en ontvangen we ook terug. Dit is geen hocus pocus of zweverige shit, dit is natuurkunde: kwantumfysica.
Dat betekent dat alles waar we onze aandacht op focussen (gewenst of ongewenst) groeit. Als je je richt op geluk, vreugde en tevredenheid dan ervaar je hier meer van. Wanneer je je richt op pijn, spijt en schuld dan ervaar daar meer van.
Denk er maar eens over na. Heb je ooit geprobeerd om je te verlossen van stress, waardoor je juist meer stress ervoer, terwijl je daardoor nog meer stress voelde omdat je weet hoe slecht stress voor je is? Of dat je minder wilt gaan snoepen en al het snoepgoed uit je huis bant. Je neemt je echt voor om minder snoep te eten, om vervolgens heel de dag nergens anders aan te kunnen denken dan aan snoep? Of dat je tegen jezelf zegt je minder zorgen te maken, om daarna nog meer dingen te vinden waar je je zorgen over kunt maken?

Moeder Theresa wist dit. Ze zei: “Ik werd eens gevraagd waarom ik nooit meedeed aan anti-oorlog demonstraties. Ik zei dat ik dat nooit zou doen, maar zodra je een pro-vrede evenement organiseert dan zal ik er zijn.”
Een anti-oorlog demonstratie richt zich op de oorlog, die gevoelens zoals frustratie, woede en wanhoop triggert. Een pro-vrede evenement aan de andere kant, richt zich op vrede en de daarbij horende gevoelens.

Hetzelfde geldt voor loslaten. Alleen als je echt in staat bent om iets volledig los te laten, er dus totaal geen aandacht meer naartoe brengt,  maakt je vrij. Anders gaat je aandacht naar hetgeen je los wilt laten en tref je zodoende meer van datzelfde aan.

Stap 1: Zeg “ja” tegen wat er is

Je moet je niet afzetten tegen het ongewenste. Je moet niet denken dat je moet focussen op het probleem om tot een oplossing te komen. De oplossing is namelijk nooit daar waar het probleem is. Dus, je moet je focus verleggen.

Je verschuift je focus door eerst te accepteren wat er is; it is what it is, basta. Wanneer je schaamte los wilt laten, accepteer dan dat je schaamte voelt! Ga geen discussie aan met je gedachtes en gevoelens hierover. Weersta ze niet. Duw ze niet weg. Maar laat ze er gewoon zijn, voel het en laat het.

Zoals Eckhart Tolle zegt: “Wat zich ook voordoet in het huidige moment, accepteer het alsof je ervoor hebt gekozen. Ga erin mee, in plaats van ertegen te vechten.” Om het te aanvaarden heeft spirituele leraar Bentinho Massaro een techniek ontwikkeld waarbij je het eens bent met je beperkende en kwetsende gedachten. Bijvoorbeeld, om de schuld te aanvaarden over iets dat is gebeurd, zeg je tegen jezelf: “Ja, ik ben schuldig.” Als je worstelt met vergeving, zeg tegen jezelf: “Ja, dat klopt, ik kan deze persoon niet vergeven.”
Dit betekent niet dat wat je zegt perse waar is. Het is een hulpmiddel om negatieve gedachten en emoties te beheersen, in plaats dat de gedachtes en emoties jou beheersen! Door ze gelijk te geven stopt de strijd tussen jou en deze gedachten en beperkingen. Als er niets meer is om over te discussiëren of ruziën dan verliezen ze hun kracht en daardoor hun macht over je. Touché.

 

Stap 2: Laat binnen, in plaats van los

Zodra het gelukt is om de strijd op te geven kan je door naar stap 2. Dit gaat over het uitnodigen van het nieuwe.

Loslaten kan gemakkelijk leiden tot angst, want wanneer je iets loslaat ontstaat er ruimte voor iets nieuws. Ieks spannend! Wil ik dat wel? Ja dat wil je!
Verandering is altijd eng, vooral als je niet weet wat er komen gaat. Dat is de reden waarom we ons onbewust vastklampen aan het ongewenste, want dat is vertrouwd en bekend. Je weet wat je er aan hebt, ook als is dat niet fijn, het is wel bekend en daardoor comfortabel.

Om ervoor te zorgen dat je niet vasthoudt aan het ongewenste beslis je heel bewust over wat je WEL wilt dat er komen gaat. Je nodigt het positieve uit, in plaats van je te verzetten tegen het negatieve. Toen ik mijn zakelijke leven achter me liet om te kiezen voor een bewuster pad van ontwikkeling, persoonlijke groei, yoga en meditatie vocht ik in eerste instantie met angst en een vorm van schaamte. Schaamte om te kiezen voor “het zweverige” zoals mensen mij al regelmatig betitelde. Angst voor het maken van een keuze die mensen niet snel begrijpen, mede door het ontbreken van een concreet plan voor mijn nieuwe pad. Het was pas toen ik (eindelijk) gestopt was met het vechten tegen deze gedachtes en emoties dat ik nieuwsgierig werd. Deze nieuwsgierigheid deed precies het tegenovergestelde van angst en schaamte; het hielp me de kansen en niet de valkuilen te zien.

Als je weg wilt van angst en twijfel nodig dan rust en vertrouwen uit tussen je oren. Als je een vroegere relatie los wilt laten, focus je dan op een nieuwe liefdevolle relatie. Als je de luie en saaie versie van jezelf los wil laten, nodig dan een actieve en energieke versie van jezelf uit. Dit kan stapsgewijs. Bijvoorbeeld, laten we zeggen dat je een ex-liefde los wil laten. Dan is het misschien handig om je focus niet meteen te leggen op het aantrekken van een nieuwe liefde, maar op het uitnodigen van een gelukkigere, gezondere en meer liefdevolle versie van jezelf! Wanneer je dan klaar bent kan je je dan gaan focussen op het vinden van de relatie waar je naar verlangt

Focus op wat je verlangt

Het is frustrerend om gemaakte fouten te blijven afspelen in je hoofd. Het is frustrerend om vast te houden aan dingen uit het verleden. Het is frustrerend om echt hard je best te doen om vervolgens geen stap verder te komen. Deze frustratie tast niet alleen je toekomstbeeld aan, maar ook het positieve in het huidige moment.

In plaats van weer een poging te wagen om het los te laten, accepteer het precies voor wat het is. Geef de strijd op. Omarm je problemen. Zeg ja tegen alle zorgen, schaamte en schuldgevoelens. Bevestig alle negatieve gedachten en gevoelens, zodat je jezelf kunt bevrijden uit hun greep. Laat angst en schaamte niet de koers van je leven bepalen!

Zorgen maken is de verkeerde kant op fantaseren. Focus op wat je wenst! Stel je voor hoe het zou zijn, visualiseer en fantaseer wat je wel wil! Tony Robbins zegt: ” Where focus grows, energy flows.” Focus op de gewenste, niet de ongewenste.

Jij bent de baas.

 

Back To Top